Floransa Bayrak Dansçıları

FLORANSA BAYRAK DANSÇILARI

Başkent Kültür Yolu Festivali’nde

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından 2005 yılında Ankara Kalesi’nde düzenlenen Kale Şenlikleri’nde tarihi kale dokusu içerisinde hafızalara kazınan gösteriler gerçekleştiren Floransa Bayrak Dansçıları (Sbandieratori Città di Firenze), İtalyan Büyükelçiliği ve Vakfımız işbirliği ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali için yıllar sonra tekrar Ankara’ya konuk oluyor.

Floransa bölgesine ait klasik bayrak sanatı ekolu dahilinde, bir grup arkadaş tarafından Eylül 1998 yılında kurulmuş topluluğun giydikleri kostümler, 15. ve 16. yüzyıllara ait kıyafetlerden alıntıdır. Korseleri üzerinde bulunan semboller ise Floransa şehrinin Santa Croce, Santo Spirito, San Giovanni ve Santa Maria Novella olmak üzere, dört ana mahallesinin sancaklarıdır.

Davulların ve ‘Chiarina’ trompetlerindeki flamaların süslemelerine gelince, tüm motifler Floransa zambağının çeşitli versyonlarından oluşmuş olup renkleri kırmızı, mavi ve beyazdır.

Sbandieratori Città di Firenze Grubu, 1998 yılından bu yana gerek İtalya’da gerekse dünyada Floransa geleneksel bayrak sanatını mümkün olduğunca aslına uygun şekilde temsil etmektedir.

Kuruluşundan beri ulusal ve uluslararası düzeyde sayısız etkinlik ve gösteriye katılan Sbandieratori Città di Firenze grubu, bayrak sanatının okullarda da tanıtılması yönünde aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmüş olup, bünyesinde gençlere ve hatta 6-12 yaş arasındaki çocuklara yönelik de bir bayrak okulu kurmuştur.

Tam kapsayıcılık prensibini güçlü özelliklerinden biri haline getiren Sbandieratori Città di Firenze Grubu, geçmişi boyunca çeşitli hayır ve yardım girişimlerinde de bulunmuştur.

28 Mayıs Cumartesi Günü Ankara Kalesi, Ulus Atatürk Heykeli, CSO Ada’da

Floransa Bayrak Dansçıları’nın 28 Mayıs Cumartesi günü, Ankara Kalesi, Ulus Atatürk Heykeli, CSO Ada’da sabah, öğlen, akşam saatlerinde gerçekleşecek halka açık olan bu görsel şölen nitelikli tarihi gösterilerine her yaş grubundan Ankaralı sanat severleri bekliyoruz.