Ankara Kale Festivali

Altındağ Belediyesi ve Sevda–Cenap And Müzik Vakfı işbirliği ile düzenlenen 4.Ankara Kale Festivali bu sene 4-6 Haziran 2010 tarihleri arasında gerçekleşti. Festivalde kale genelinde ki tarihi ve turistik mekanlarda konserler, sergiler, ilginç dans gösterileri, el sanatları, taş plak dinletileri, seğmenler, mehter takımı gibi pek çok etkinlik başkentlilerle buluştu.

4. Ankara Kalesi Festivali kapsamındaki Sevda–Cenap And Müzik Vakfı konserleri 4 Haziran Cuma akşamüstü saat 18.00’de SCA Müzik Vakfı Kadınlar Korosu’nun Ana Sahne’de gerçekleşen konseriyle başladı. Vakıf bünyesinde 17 Kasım 1999’da kurulan ve ülkemizde çoksesli müziği tanıtılmasını ve geliştirilmesini amaç edinmiş olan koro, şef Cihan Can yönetiminde yurt içinde ve yurt dışında konserler vermektedir. Her yaştan ve her meslekten bayanların oluşturduğu koro, bu konserinde çokseslendirilmiş halk türkülerimizden müzikallere uzanan bir repertuarla seyircinin karşısındaydı.

5 Haziran, Cumartesi günü ise ana sahnedeki ilk konser saat 11.00’de JM Ankara Çocuk Korosu’nundu. Dünya Uluslararası Gençlik Müzik Örgütü (Jeunesses Musicales International) Türkiye temsilcisi Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından kurulan ve şef Fatma Bildiren ile 16 Eylül 2006’da çalışmalara başlamış olan koro şarkılarını büyük bir keyifle seslendirdi.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Concert Sweden işbirliği ile Ankara’ya gelen Arctic Light Korosu, müzenin tarihi dokusuyla ve akustiği ile örtüşen bir etkinlik oldu. Kaleyi ve müzeyi gezen ve büyüleyici olarak nitelendirdikleri ortamda şarkı söylemekten büyük bir zevk aldıklarını söyleyen koro, büyük bir kısmı koro dünyasından olan yerli yabancı kalabalık bir izleyici topluluğu tarafından beğeni ile izlendi.

“2010 Yılın Korosu” seçilerek İsveç’in en prestijli ulusal ödülüne layık görülen koro İsveç’in kuzey ışıkları ile ünlü Norrbotten bölgesinden geliyor. 2004 yılında şefleri Susana Lindmark tarafından kurulan ve ülke genelinde farklı şehirlerde oturan 15-25 yaşları arasındaki 16 genç bayan koristten oluşan koro H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı’nda bir de atölye çalışması gerçekleştirdi. Bölgelerine has coğrafi özellikleri, gelenekleri ve “Kuzey Işıkları”nı müziklerine yansıtan grup, İsveç halk şarkılarını, ulusal dokunuşların da olduğu yeni bestenmiş eserler ile kuzey ülkelerinin ritm ve geleneklerini yansıtan müziklerini eşliksiz, koreografilerle ve bazen de saksafon ve vurmalı sazlar eşlikli seslendirdi. .

6 Haziran Pazar  sabahı ise güzel bir havaya uyanan Ankaralılara  fırtınalı hava kötü bir sürpriz yaptı. Vakıf ve SHÇEK Behice Eren Çocuk ve Gençlik Merkezi işbirliği ile kurulan ve çalışmalarını Yavuz Canpolat ile sürdüren Türkü Dostları korosu konseri yağmur nedeniyle sonraki haftalara ertelendi.

2009 yılı Nisan ayında amatör ve profesyonel müzisyenler tarafından Ankara’da kurulan çalışmalarını şef Ayşegül Selek Ülkü ile Sevda – Cenap And Müzik Vakfı’nda sürdüren topluluk Vokal Turkuaz, Pazar gününün ikinci konuğu oldu.

Festival 6 Haziran Pazar günü Başkent Oda Orkestrası’nın Anadolu Medeniyetler Müzesi’ndeki konseriyle sona erdi. 1 Aralık 1964’de birlikte müzik yapma amacıyla kurulan ve 46 yıl boyunca aralıksız konserler vererek festivallere katılmış, okul ve üniversite etkinlikleri ile radyo ve televizyon programları gerçekleştirmiş orkestra şef Eren Başbuğ yönetimindeki konserde viyolonsel sanatçısı Ali Doğan’a eşlik etti.

Çoksesli müziği geniş kitlelere ulaştırarak çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini tanıtmak gibi bir amaç da edinmiş olan ve değişik meslek gruplarından oluşan üyeleri ile ülkemizde yaklaşık 90 genç solist ve 20 civarında genç orkestra şefine sahneye ilk defa adım atma fırsatını veren orkestra özellikle yabancı konuklardan büyük ilgi gördü.